Historia

Fundacja „Pomocna Dłoń została założona 23 stycznia 2003 roku przez człowieka o wielkim sercu – Tadeusza Motowidło. Od początku swojej działalności zajmuje się pomaganiem oraz wspieraniem potrzebujących zarówno dorosłych jak i tych najmłodszych. Fundacja ma na swoim koncie liczne akcje organizowane corocznie od początku istnienia Fundacji na terenie miast okręgu Rybnickiego: Jastrzębie Zdrój, Żory, Wodzisław Śląski, Racibórz, Rybnik. Są to:

• "Uczeń gotowy do szkoły"- ufundowanie ponad 1 000 wyprawek szkolnych dla najbardziej potrzebujących dzieci.
  • "Lato z Fundacją" - Tadeusz Motowidło troszczy się o to aby dzieci i młodzież z najuboższych rodzin mogły spędzić wakacje poza miejscem zamieszkania , odetchnąć świeżym morskim bądź górskim powietrzem, zapewniając tym samym ponad 200 osobom niezapomnianą wakacyjną przygodę.
  • "Akcja Mikołaj" - ponad 1 200 paczek trafia do rąk dzieci, których rodziców nie stać na zakupu prezentów z okazji Mikołajek.
  • "Święta dla Wszystkich" - wsparcie w postaci paczek żywnościowych dla rodzin potrzebujących pomocy.

Fundacja zajmuje się także bieżącymi sprawami osób potrzebujących. W Fundacji pracują wolontariusze, którzy troszczą się o to aby każdy kto zwróci się o pomoc takową otrzymał.

W swojej działalności Fundacja „Pomocna Dłoń” zajmuje się także pozyskiwaniem środków z Funduszy Europejskich. W latach 2005-2008 była realizatorem Projektu EQUAL.

Obecnie oczekujemy na podpisanie umowy w projekcie „Mój prywatny instytut – łączenie sfery nauki i przedsiębiorczości” ND-POKL.08.02.01-24-034/08, w ramach Priorytetu VIII, Poddziałania 8.2.1 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.

Jedynie prawdziwy człowiek zauważy potrzeby innego człowieka, jedynie człowiek wielkiego serca wyciągnie pomocną dłoń…

Fundacja „Pomocna Dłoń” od wielu lat zauważa potrzeby innych ludzi, starając się im pomagać i wspierać w tych trudnych chwilach ich życia.

Zamknij X